Jyllandsturen, Lemvig – Rebild

Fortsættelse her fra

Dagens morgenudsigt er velkendt, stort set den samme som i går, nemlig udsigten ud over Lemvig havneindløb

Men hu, ha, for en nat. Det har blæst ad h.. til. Husbilen har ind i mellem vugget så jeg fik drømme om tiden som spæd, da mor kørte tur med en i barnevognen. Pladsen dér ved havnefronten kan ikke anbefales når DMI lover kuling fra vest. Vi har sovet dårligt, og er som nævnt, lidt trætte af Vesterhav, sand og klitter, så planerne ændres. Sådan er det med husbilfolk, friheden råder.

Vi beslutter at køre østover, væk fra marehalm, hjelme og klitroser. Vi kører i midlertid først til Paris.

Videre over dæmningen mod Struer.

Derfra mod Vinderup og videre mod Skive:

Skive ligger på en skråning, vejen går nedad fra da vi når bygrænsen. Efter skive  fortsætter vi mod Virksund og kører over Virksunddæmningen.

Nogle kilometer før Rold Skov, ved noget der hedder Bradstrup Hede, ser vi et par kronhjorte og deres hinder. De flygter imidlertid så snart de ser bilen.

Det er store dyr, sådan nogle krondyr. Vi spiser vores frokost i kanten af Rold Skov, inden vi kører videre.

Pludselig dukker der lyngklædte bakker op foran os. Rebild Bakker er det.

Rebild Bakker er et historisk sted. Stedet blev for næsten 100 år siden købt af dansk/amerikanere der var efterkommere efter udvandrere. Og derefter blev bakkerne overdraget til det danske folk, ved Kongen. Med de betingelser at der skal være åbent for alle, og at der altid skal være natur og at det skal være muligt at afholde Rebildfest den 4 juli.

Først et kig ned til selve festpladsen, et naturligt amfiteater.

Oppe hvor vi kommer ind  mod festpladsen, er der flere statuer og buster af kendte og ukendte mennesker, som har betydet noget for forholdet imellem Danmark og USA. Af de mere ukendte kan nævnes en statue af en familie af ”De sidste dages hellige”, eller som de også benævnes: Mormoner.

Familien er ikke helt ukendt, det er nemlig en helt bestemt familie, familien Beck fra Saltum. De udvandrede i 1868.

Ca 17.000 mormoner udvandrede fra Danmark. De drog ud i ødemarken i håbet om at finde Guds eget land, hvilket flere gjorde. Noget af en satsning, først med sejlskib til New York, derefter med flodbåd så langt det kunne lade sig gøre, for at fortsætte med oksekærre, eller trækvogn, de næste 3-6 måneder til Nebraska.

Efter besøget i mindeafdelingen, vil vi en tur ud i bakkerne, vi vil se de lyngklædte bakker på nærmeste hold. Derfor kører vi lidt ned ad ”Hulvejen” og finder en parkeringsplads hvorfra vi kan gå ud i bakkerne. Vi går opad mod de høje steder.

Det er Hulvejen der ligger nede i bunden af slugten. Husbilen holder foran træet nede på parkeringspladsen.

Der er en højdeforskel på næsten 90 meter fra den lave eng ude foran bakkerne, til bakketoppen vi står på.

Vi kommer igennem en skov af forkrøblede bøgetræer.

Træerne ser sådan ud på grund af at fortidens rebildbeboere har brugt skoven som en slags stævningsskov. Altså et sted hvor man med års mellemrum huggede træerne ned for at få træ til trækulsproduktion. Men også dyrenes afgræsning af træerne har medvirket.

Vi kommer ud af skoven, ud på toppen af bakkerne, hvor vi kan se ud over hele ”Gravlev Ådal”. Et fantastisk smukt syn. De stejle skrænter som afsluttes af den brede ådal, hvori der løber adskillige mindre bække og åer som alle føder Lindenborg Å.

Herunder et lille udsnit, ud mod Gravlev Kirke

Vi fortsætter, nu går det nedad, og havner ved en af de mange kilder, ”Ravnkilde” en såkaldt sumpkilde. Hvilket betyder at den starter i en sump, der dannes af flere kildevæld samlet på et mindre areal. Drikkevand direkte fra jordens indre.

Sumpkilden:

Vi går tilbage langs foden af bakkerne.

Der er langt op til toppen. Det hvide dyr er et af de mange får som går og holder naturen i ave, sikrer at der stadig er plads til den flotte lyng.

Husbilen holder jo lidt oppe i bakkerne, så vi kan rigtigt mærke at vi har lårmuskler endnu, inden vi når derop. Heldigvis er der en ventende kaffetår.

Vi må en tur på Motorvejen for at få tømt diverse tanke, og få rent vand på. Det er heldigvis ikke en lang tur så det er hurtigt klaret.

Om der er røvere i Rold Skov eller ej, de må få en kop kaffe, hvis de kommer forbi i løbet af natten. Det bliver i hvert fald her vi sover i nat.

Stedet ligger for enden af Rebil Skovhusevej.

Dagen etape ses på kortet herunder. Turen på motorvej og videre til sovepladsen er ikke med. Sovepladsen kan til gengæld ses på Googlemap her Og fortsættelse af turen kan ses her

Download PDF

Kommentarer

One thought on “Jyllandsturen, Lemvig – Rebild

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.