Jyllandsturen – Lille Vildmose

Fortsættelse af turen her fra

Morgenudsigten er ikke prangende, men utrolig fredelig.

Vi vågner sent, der er så stille her ude i skoven. Efter morgenmaden beslutter vi at køre ud til østkysten og besøge Lille Vildmose.

Vi ender ved Lille Vildmosecentret. Lone går ind og er heldig, der er en meget hjælpsom herre. Han giver en god vejledning og et kort med håndtegnede pile på, så vi kan få en god tur rundt i mosen. Først en tur ud til Tofte Sø. Her er der en sti som leder ud til en plankebro ude i selve højmosen. En kort tur på omkring 1,6 km.

Det er dejligt at gå der ud ad. Solen er fremme det meste af tiden, temperaturen ligger på omkring 17-18 grader . Vi er dagens første, det mærkes  for der er masser af spindelvæv som klistrer i ansigtet. Vi møder mange dyr på vejen. Små tudser, frøer, og jeg er lige ved at træde på en stålorm der skyndsomt forsvinder over stien. Også enkelte arter guldsmede flyver op foran os. En del efterårsmosaikguldsmede, som nedenstående.

Og masser af forskellige hedelibeller, blandt andre enkelte sort hedelibel, det er første gang jeg møder sådan nogle.

Af sommerfugle er der en masse nældens takvinge, kålsommerfugle, enkelte dagpåfugleøje og admiraler.

Da vi når halvvejspælen, lyder der pludselig høje lyde ude til højre, fra den private del af mosen. Velkendte lyde af traner der trompeterer. To traner letter et stykke væk, men alligevel er det et flot syn.

Vi kommer ud for enden af stien og går på trappen op over hegnet. Her foran ligger plankerne så vi kan gå direkte ud i mosen uden at forsvinde ned i det 6 meter tykke lag af våd spagnum. Der er masser af lyng på overfladen, og den blomstrer også her. Flot er det at se ud over den flade mose, som den ligger der med et lilla skær hen over sig.

Der er masser af liv i sådan en svamp, som mosen vitterlig er, næsten for hver meter sidder et firben og soler sig på plankerne. Der er både store og små.

Også her er mange hedelibeller, de letter som vi går hen imod dem.

En af de ting vi gerne vil møde er den lille kødædende plante; soldug. De står her flere steder langs plankestien.

Og lige et nærbillede af de små klæbrige og dræbende blade

Vi er mætte af mosen for nu, så vi går retur. Det føles som om de halvanden kilometer er knap så langt, nu kender vi jo turen. På stien er der nye spor, måske det er vildsvin der har gået der? Vi tror det. Vel tilbage, går vi lige en smut ud til fugletårnet. Der er desværre ikke meget at se ud over Tofte Sø, et par skarver, og lidt svaner, er alt der bydes på.

Det er langt over frokosttid så den indtages på parkeringspladsen ved Tofte Sø. I mens vi spiser kan du se vores tur rundt i mosen herunder.

Vi skal nu videre til Portlandmosen. Den hedder sådan fordi Portland Cement under 2-verdenskrig udnyttede tørven i denne del af Lille Vildmose som energiresurse. Lige som mosen omkring Tofte Sø og Skov så ejes Portlandmosen nu af Aage V. Jensens Naturfond. Der er store naturgenopretningsarbejder i gang i Portlandsmosen. Afvandingsgrøfter lukkes med forskellige midler så vandstanden hæves.

Også en længere træsti er udlagt i Portlandsmosen, med det er ikke meget spændende vi ser fra den, kun lidt firben.

Også en flok svaner i en af tørvegravene, ser vi.

Vi vil nu se at finde et sted til aftensmad og eventuel overnatning, men uhadada, østkysten af Jylland er lige så ugæstfri som vestkysten. Det er lidt svært at forstå at parkeringspladser ikke må benyttes i mellem 21 og 6? Man ønsker åbenbart ikke den handel som vi ville ha’ foretaget i supermarkederne. Det bliver så en rasteplads ved Store Blåkilde, der får glæden af vores besøg. Du kan se stedet på Googlemap her Vi har heldigvis stadig lidt forsyninger fra Lemvig, hvor de gerne ville have besøg af os, endda med havneudsigt.

Turen fortsætter her

Vis stort kort

Download PDF

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.