Jyllandsturen, Varde Nord – Værnengene – Nørre Haurvig – Hvidesande

 

Fortsættelse fra denne side

I dag ser morgenudsigten sådan ud:

Asfalten er meget våd efter nattens heftige regnvejr. Men vinden er gået om i vest, og løjet noget af, det er blevet lidt køligere.

Vi er lidt længe om at komme videre, klokken bliver hen ad ti, inden vi forlader rastepladsen. Vi kører forbi Frøstrup Plantage, og videre nordvest på, gennem Nørre Nebel.

Pludselig er vi foran et vejskilt “Tipperne” står der. En hurtig beslutning, vi må derud en tur, selv om vi faktisk skulle til venstre mod Nymindegab.

Der er godt nok fladt dér ude på “Værnengene” som det første stykke af Tipperhalvøen hedder.

Og der er højt til himlen. Området afgræsses af masser af kvier.

Flere af billederne er taget ud gennem forruden, derfor er der ofte noget bevægelsesuskarphed, især i dag hvor det er temmelig overskyet og gråt i vejret er det slemt.

Man må ikke køre, faktisk slet ikke bevæge sig ud på Tipperne, som starter et godt stykke ude på de store enge. Det er fuglereservat og kun åbent om søndagen, og da skal færdsel foregå i bil. Man må ikke gå eller cykle. Der raster langt over 10.000 gæs og lige så mange vadefugle, på engene hvert forår og efterår.

Vi vender og kører lidt tilbage for at stoppe ved “Den nordlige lade”. En lade som indeholder en udstilling om Værnengenes historie, fugleliv og jagt. Jagtbillederne minder mig om at min saglig far og farbror, ofte var herovre for at gå på jagt i deres meget unge dage. Det er første gang vi er her.

Nu må vi videre i dagens tekst, ud til Holmsland Klit. Vi kører tilbage fra Værnengene, igennem Nymindegab, så er klitterne pludselig foran os.

Vi stopper ved en lille rasteplads og får en kop formiddagskaffe, inden vi kører op mod Hvidesande.  Halvvejs stopper vi ved Nørre Haurvig, på en strandparkeringsplads. Først går vi op på klitten.

Fra toppen kan vi se vand både mod øst hvor Ringkøbing Fjord er, billedet herover, og mod vest hvor Vesterhavet er, som herunder.

Og selv i det lidt grumsede vejr, varmt er det ikke, er der nogen ude at bade i de store bølger.

Tre vikinger og en frysende badenymfe.

Selv om det ikke blæser særligt så er der alligevel forholdsvis høje bølger.

Mens Lone går og finder sjove sten, skaller og lignende, finder jeg et nyt fotoobjekt, ting og sager på stranden

Ting der ligger i mærkelige figurer

Eller bare nedbrudt til ukendelighed

Flotte farver er der også

Et sidste ud af mange

Tilbage i bilen er det tid til at spise lidt frokost. Bagefter en lille lur bag i bilen inden vi kører videre op mod Hvidesande.

I Hvidesande må vi lede lidt for at finde et sted at holde, de fleste parkeringspladser er forbeholdt personbiler, ingen adgang for husbiler eller campingvogne. Vi er ved at opgive, men ser et par husbiler ude bag industrihavnen, måske vi kan holde der?

Vi finder derud. Der er ingen underskilte under parkeringsskiltene så her kan vi holde, og det endda med udsigt over havneindløbet. Du kan se stedet på Googlemap her

Jeg forsøger at fiske lidt fra molen lige ud for hvor vi holder, men der er meget strøm, og intet bider på. Men en sidegevinst er at flere lige skal forbi og spørge til fangsten. Det giver lidt samtaler på tysk, engelsk og dansk. Det sidste mestrer jeg nogenlunde, men tysk, nej, og ingen af tyskerne mestrer engelsk. En længere samtale med en anden sjællandsk husbilejer, giver imidlertid lidt fif til tømmepladser og andet der er værd at vide, når vi skal videre på vores færd.

Før aftensmaden går vi en tur hen på industrihavnens område. Der er godt nok adgang forbudt, men der er ingen som arbejder lige nu, så det går nok. Derude midt i havnebassinet, dér svømmer sørme en lyslevende sæl.

Lidt længere inde i bassinet er der sgu en mere. Vi har set sæler før, men aldrig i den frie natur som her.

Vi sidder og spiser aftensmad. Pludselig dukker der et par ræve frem på molen. Der står endda nogen og fisker længere ude på molen, det er rævene lige glade med.

De er åbenbart vant til mennesker. Der kommer nogen og fodrer dem, det er vist ikke første gang. Rævene kender dem. Andre  kommer ned for at fotografere rævene, det reagerer de heller ikke på. De sidste rester fra aftensmaden må de få. De kommer så tæt på at de kan røres med hænderne, hvilket de nok ikke vil finde sig i.

Det bliver mørkt, og inden vi går til ro, skal jeg lige ud og fotografere. Ovre på modsatte side af havneindløbet ligger en større coaster. Den har hele dage losset masser af store sten, eller klippestykker, sikkert fra Norge. Hvidesande havn er ved at blive udvidet med ekstra moler, det er det de store sten skal bruges til.

Det er sjovt at tage billeder i mørke, nedenstående tog et halvt minut at få optaget.

Heldigvis er skibet tomt inden vi går i seng. Det har larmet en del, hver gang en grabfuld granitsten blev langet over skibssiden. Nu er der fred.

Dagens etape ser sådan ud

Fortsætter her

Download PDF

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.