Ölandstur 2013

Den årlige Ölandstur sker i år i forbindelse med Grundlovsdagen.Öland er den lange ø på østkysten af Sverige. Det er efterhånden blevet en tradition at vi skal en tur derover hvert år.

Anden del af fortællingen finder du her

Det er vores erfaring at øen viser sine smukkeste sider i slutningen af maj og begyndelsen af juni. Naturen blomstrer med masser af orkideer, læhegnenes syrener står i fuldt flor, og alvaret er sine steder lyslilla af de mange blomstrende purløg. Nu håber vi blot at vejret viser sig fra den solrige side, det plejer den jo at gøre på “Solen og vindenes ø”.

Søndag 2 Juni 2013

Afgang hjemmefra ved titiden. Lidt indkøb på vejen. Og videre ad de små landeveje til vi kort før Karlslunde stiger på motorvejen mod Malmø. Desværre kører vi lige ind en længere kø før broen over Kalvebodrenden. En lang halv time tager det at køre de få kilometer.

kø

Et mindre problem opstår ved Ørresundsbrons betalingsanlæg, bizzen virker ikke. Bommen går ikke op, vi er fanget i fælden. Heldigvis er personalet hurtige, fluks åbnes det lille hus ved siden af båsen. Bizzen virker, men den er nok ved at løbe tør for strøm, siger den flinke fyr, der lukker os ind i Sverige. Bizzen er ellers kun så gammel som selve Storebæltsbroen.

Så hurtigt som muligt stiger vi af motorvejen, og fortsætter mod Haväng, der ligger på den sydsvenske østkyst. Et militært skydeområde med meget særpræget natur. Blandt andet masser af vild timian og hvide sandnelliker og nikkende kobjælde.

sandnellike

Desværre må vi ikke holde her med husbil, fremgår det af skiltene. Så efter en lille gåtur forlader vi stedet. Der er skydning i området, så det er alligevel kun et mindre område vi må besøge.

Vi fortsætter mod Tosteberga, et sted vi også overnattede sidste år. På vejen dertil kører vi forbi et mindre renæssanceslot, Vittskövle, et smukt, velholdt slot som ligger midt ude i sin voldgrav.

vittskovle

Det regner lidt, men da vi når frem til Tosteberga skinner solen igen fra en skyfri himmel. Foruden os, holder her en tysk husbil af samme størrelse som vores bare en Renault.

tostebergaenga

Jeg går en kort tur ind på engene, heldig som jeg er, dukker der en smuk lille blåfugl op.

blaafugl

Her er også nikkende kobjælder.

kobjaelle

For nogle uger siden var her endnu flere i fuldt flor, vidner de mange frøstande om. Senere går vi en lidt længere tur og møder blandt andet lidt orkideer hist og her.

orkidee

Inden sengetid opdager jeg et par igelkotter, pindsvin, som rumsterer rundt uden for døren. Søde er de små stikkende dyr.

Mandag 3 juni

Vi vågner sent, det har været en yderst fredelig nat. Får den obligatoriske kop kaffe og lidt morgenmad. Det er tid for en morgentur i området.

Jeg har et ærinde hos en fotohandler i Nybro. En by ikke så langt fra Kalmar. Ved et rent tilfælde havner vi lige foran butikken, da vi forvirret kører ind i byen på må og få. En sjette sans eller, jeg ved det ikke, men ingen af os havde nogen anelse om hvor præcist butikken lå.

Vi skal først lige skaffe lidt svenske kontanter, så vi går en lille tur på hovedstrøget. Finder en Swedbank, hvor der kan trækkes lidt penge. En hyggelig by i sommersol, er hvad vi oplever.

Nybro

Lidt efter middag havner vi på Öland. Vi drejer nordpå, det er den ende af øen vi vil besøge først. Vi finder en tom byggegrund hvor vi spiser lidt frokost. Så kører vi mod Hornsjöen. Langs vejen er der mange af de for Öland så typiske stubmøller, de står alle vegne.

molle

Ved Hornsjöen er der desværre ikke mange orkideer, slet ikke det store udvalg vi har mødt her for en del år siden, men lidt er her da. Nogle få bakkegøgeurt, eller krudtbrændere, som svenskerne meget beskrivende kalder dem. Og en hel del riddergøgeurt.

riddergogeurt

Og nogle få saleps gøgeurt, står hist og her.

tyndaksetgogeurt

Men her er masser af purløg, de er lige på spring, enkelte er sprunget ud.

purlog

Og så er her flere forskellige sommerfugle. Bredpande ser jeg et par stykker af. En hel del pletvinger flyver rundt og småslås om pladsen.

pletvinge

Jeg får lavet lidt prøveskud med det nye udstyr, det skal jeg nok få glæde af, er jeg sikker på. Her de små blomster i en krudtbrænder.

krudtbrander

Desværre må vi ikke holde her og overnatte, så vi vil prøve ude langs kysten, langs grusvejen der går derude. Men heller ikke her er det lovligt at overnatte, end ikke parkere, står der på flere skilte. Her blomstrer i øvrigt masser af ”fältvedel”, den har ikke noget dansk navn. Det er nu ikke så mærkeligt, for den vokser stort set kun på Öland.

fjellvedel

En plante som, skal vi senere finde ud af, drværgblåfuglene holder meget af, måske de bruger den som foderplante til deres larver?

Vi fortsætter nordpå, op til Byrums Rauker. ”Camping forbjudet” står på et underskilt til P-skiltet. Vi camperer ganske vist ikke, men gider ikke argumentere hvis nogen skulle få ondt. Så det bliver Grankullavik for denne nat. På vejen derop, helt mod den nordligste ende af øen, vokser der masser af sværdskovliljer i vejkanten.  En orkide som er i gang med at brede sig nedad mod syd.

svaerdskovlilje

Vi har overnattet ved Grankullavik før. Her holder i forvejen en svensk husbil, og en husvogn. Husvognen ser ud til at have holdt her i længere tid, der er ingen bil til at flytte den, kun en cykel og en hund.

Tirsdag 4 juni

Natten har været noget blæsende, og det er knap så varmt udenfor, men det er stadig solskin. Husvognsmanden har været ude at handle, sammen med hunden. Den får noget mad – fra dåse. Nu ligger den i sin korte snor og holder vagt.

husvognsmand

I dag vil vi ud at handle, en ”Varuhall” vi har set i Böda, den må ha’ et besøg. Vi ankommer til åbningstid. Her er mange sjove ting, ikke ret meget som man har brug for, men sjovt alligevel. Vi får brugt hundrede svenske kroner.

Som nævnt i starten er der mange hegn af syren, de blomstrer lige nu.

syrenhegn

Også et besøg på Skaftekär jernalderby står på listen. Det er godt nok en skuffelse. Det ser ud som om ingen længere holder stedet i gang.

jernalderhus

Der skulle være en ”visningskube” fra øens biavlerforening. Vi finder den et andet sted end henvisningsskiltene siger. Og hvad værre er, der er ingen bier at se, kun lidt foldere, end ikke en forklaring på hvorfor der ikke er bier her.

Men heldet er alligevel med os, en citronsommerfugl og en lille ildfugl viser sig.

Citronsommerfugl

Nu må der en bytur til. Vi havner i Borgholm, finder en parkeringsplads tæt på turistinformationen. Får et bykort derinde, og vandrer op ad Storgatan. Her er en del butikker, men ikke mange kunder. Vi oser lidt og køber en is på “Torget”.

bogholm

Vi vil ikke igen i dag lede efter et sted at sove, så det bliver endnu engang et kendt sted vi havner, Kappeludden. Her er der nye bekendte, tidselsommerfugle, en fem seks stykker. Mon der er invasion af dem i år? De kommer helt nede fra Nordafrika, først næste generation avles her oppe i norden.

tidselsommerfugl

En dværgblåfugl dukker også frem i løbet af eftermiddagen da vi sidder ude i den varmende sol. I skyggen er der ikke varmt, men solen har god magt. Pletvinger er der også her. Jeg går en tur langs stranden, her er mange fugle, blandt andet gravænderne hygger sig på det lave vand. Her vokser også enkelte farvevajd.

farvevajd

Efter aftensmaden sidder vi og hygger med musik. Pludselig dukker der dyr op på marken ved siden af, kaniner, de ser lidt små ud. Der dukker efterhånden 5 kaniner op, de hopper lystigt rundt og spiser af markens urter. Lidt senere dukker der et par lidt større kaniner op, det er nok far og mor, gætter vi på.

Kaninweb

Anden del af fortællingen finder du her

 

Kommentarer