Orkideer i massevis

Pludselig ser jeg det, et nyt sted med gøgeurter. Jeg vidste godt de skulle være der, men jeg er kørt forbi masser af gange i flere år uden at få øje på dem. De står til højre for broen, ikke til venstre, hvor jeg tidligere har ledt efter dem. Det handlede blot om at vende hovedet den anden vej. Stedet er broen over Tuel Å på vejen mellem Fjenneslev og Alsted.

En smuk afgræsset blomstereng der ligger omkring en å, et perfekt voksested for gøgeurter

Engen hvor de står er fuld af dejlige blomster. De gule smørblomster ser næsten dominerende ud, men kommer man tæt på er det græsser og en hel del padderokker der er flest af. Tidligere på året domineres engen af flotte solgule mælkebøtter og langs åen smørgule engkabbelejer.

To smukke gøgeurter

Orkideerne, som gøgeurter jo er, jeg har fundet denne gang, det er  kødfarvede gøgeurter. Kødfarvet gøgeurt er knap så almindelig som majgøgeurt som den ellers ligner en hel del.

Kødfarvet gøgeurt

Det er så heldigt at køerne  der græsser på engen, ikke gider spise gøgeurter, de nøjes med at nyde alt det andet der gror på engen. Det betyder at gøgeurterne har et levested. Var køerne der ikke, ville engen gro til i høje urter og måske pil og rødel. Det ville kvæle gøgeurterne. Læg mærke til de små rødelskud ved foden af nedenstående kødfarvet gøgeurt. Hvis ingen køer spiser skudene, går der ikke mange år før de er blevet til høje træer hvor intet kan gro under.

Kødfarvet gøgeurt, en lys varietet

Kødfarvet gøgeurt findes i flere farvevariationer, den herover er en lidt lysere varietet. Der findes også en type som har helt hvidgule blomster, den så jeg dog ikke på denne eng.

 

Download PDF

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.