Spidsplettet libel

Ud af de mange guldsmedearter der findes i Danmark er der flere som er sjældne, de ses kun enkelte steder i landet. På de steder hvor de kan ses, er de dog ikke nødvendigvis sjældne. En af dem er spidsplettet libel, Libellula fulva.

Et monopol bliver brudt

Ovre i Jylland har de nærmest haft patent på spidsplettet libel indtil omkring 1999. Den har altid været i stort antal omkring Slåensøen ved Silkeborg i Jylland. For 50 år siden kunne man også se dyret på Fyn og ved Mølleåen i Nordsjælland, der findes den vist ikke mere.

Men i 1999 blev spidsplettet libel første gang set ved Susåen, det var imellem Herlufholm og Næstved. De efterfølgende år blev den fundet hele vejen langs Susåen, en enkelt gang ved Sorø Sø. Jeg har selv i de sidste år været heldig at møde både hanner og hunner forskellige steder omkring Kongskilde Friluftsgård.

Sådan kan du kende den

En spidsplettet libel, hun. Foto fra vandhul nær Suserup Skov i 2008

Hvorfor den kaldes spidsplettet er ret indlysende, især hunnen har meget tydelige sorte pletter på spidserne af vingerne, det er de ringen andre danske guldsmede der har, så hende tager man aldrig fejl af.

Hannen derimod kan snyde lidt, han har ikke altid at de sorte pletter på vingespidserne. Han kan derfor let forveksles med en af de mere almindelige libeller som for eksempel stor blåpil og blå libel. Når vingespidspletterne mangler er der kun tegningerne inderst ved vingebasis som skiller de tre arters hanner fra hinanden.

En rentvandsguldsmed

Spidsplettet libel er en såkaldt rentvandsguldsmed. Det betyder at den kun kan leve i vandløb og søer med meget rent vand. Indtil for få år siden blev spidsplettet libel anset for akut truet, men nu er den heldigvis rykket ned så den ikke længere anses for at være i fare. Den indsats der har været omkring rensning af spildevand og begrænsninger i landbrugets brug af gødning og sprøjtemidler, har resulteret i meget renere vandløb. Det nyder spidsplettet libel også godt af.

Levetid

Det meste af en guldsmeds liv foregår som larve nede i vandet.  For spidsplettet libels vedkomne må den traske rundt på bunden i formodentlig 2 år inden den en dag i slutningen af maj finder en plante at kravle op på, hvorefter den kommer ud larvehuden, folder vingerne ud, og på den måde forvandles til et flyvende vidunder. Som voksen lever den kun fra slutningen af maj måned og frem til begyndelsen af juli.

Her en spidsplettet libel, han der er ved at lande på sin foretrukne udsigtsgren ved bredden af vandhullet ved Bjerget, 2009

Rovdyret

Både som larve og som voksen lever guldsmede som rovdyr, de fanger og spiser andre insekter. Derfor kan man ofte se dem flyve frem og tilbage, patruljere, deres territorium. Ind i mellem afbrydes flyvningen af hurtige kast til siden eller lignende, når de forsøger at gribe et andet insekt i luften.

Hannen af spidsplettet libel foretrækker imidlertid at sidde på sin gren, og vente på enten en hun der kommer forbi, eller et godt måltid. Så kaster han sig ud i luften og forsøger at fange enten maden eller sexobjektet.

Download PDF

Kommentarer

One thought on “Spidsplettet libel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.