Öland 2015

En husbiltur rettet mod sommerfugle og sene orkideer.

Turen starter onsdag den 8 juli om eftermiddagen. Efter den sædvanlige overnatning ved Tosteberga Enga, havner vi ved Möcklemossen midt på Stora Alvaret. Det blæser ret kraftigt, men det er tørt, og solen bryder igennem ind i mellem. Formålet med turen er at få set sortplettet blåfugl, en meget sjælden lille sommerfugl med en ejendommelig biologi. Dertil vil vi gerne se den sjældne orkidé horndrager.

9 juli

Vi går en tur ind på den knastørre alvar. Selvom det overfladisk set er meget gult og tørt at se på, så vrimler det med små blomster nede ved jorden. En af de første vi møder er den i Danmark sjældne grenet edderkopurt.

Grenet edderkopurt

Inde mellem de mange enebuske er der stadig enkelte bakkegøgelilje der blomstrer.

bakkegogeurt

Her inde flyver der også en del engperlemor-sommerfugle rundt

engperlemor

Faktisk er her meget liv, der ligger et mindre vådområde tæt ved. Her er nogle få blodrød hedelibel, en guldsmed vi også har mange af derhjemme

blodrodhedelibel

Så pludselig sker underet, en ny orkidé dukker op, en sumphullæbe, den står der helt alene

Sumphullæbe

Det er ren bonus at få lov til at se den. Du får lige et billede af hvordan alvaret ser ud.

alvarudsigt

Vi ser ingen sortplettet blåfugl, så vi begiver os ud til østkystvejen, og kører nordpå. På den anden side af Gårdsby, ligger et mindre græsningssand. Jeg går en tur på sandet. Her er masser af timian, men stadig ingen sortplettet blåfugl

timian

Timian er ellers en af de ting der er nødvendige for at sortplettet blåfugl kan leve. Dens larver kan kun overleve hvis den får timianfrø at spise tidligt i livet. Men der er andre blåfugle. Her den lille argusblåfugl Det blæser stadig en del, så de er lette at få på finger.

argusblafugl

Vi holder nogenlunde i læ, så vi beslutter at her kan vi overnatte, vi har været her en gang før.

10 juli

En fredelig nat, men lidt regn, det blæser stadig en hel del. Vi drager nordpå, vi vil op til Hornssjö. På vejen kører vi ind til Knisa mosse i håb om at få et billede af flueblomsten. Det første vi møder er en masse hjertegræs, og en enkelt horndrager, men det er umuligt at fotografere, for det blæser helt vildt hvor den står. Derimod er vi mere heldige længere henne, her står en større samling sumphullæbe

sumphullaebe

En meget smuk orkidé, synes jeg.

Vi ser også en bølleblåfugl

bolleblaafugl

Som det ses blæser det stadig, så den er fingertam.

Efter en længere gåtur kommer vi ud til stedet med flueblomst. Der ikke mange, men jeg finder en enkelt stilk med noget der ligner et par blomster

flueblomst

På vejen tilbage møder vi denne smukke sværd-alant

svaerdatlant

Vi fortsætter mod Hornsjöen, det er her vi forventer at se rigtig mange horndragere, og ja, de er her.

horndrager

Desværre må man ikke parkerer her om natten, så vi må finde et andet sted at overnatte. Vi kører syd på igen, tager den østlige vej, da vi når derned. Og så forsøger vi at finde noget af interesse. Det lykkes da vi ser et skilt mod et naturområde kaldet Ismantorp fornborg

Her kan vi overnatte, det samme gør et par fra Frankrig. De har et tagtelt ovenpå deres bil som de sover i. Vi kan se at de har været tværs over det sydlige Afrika.

11 juli

Hold da k… vi har sovet godt her, det er ikke sidste gang vi besøger stedet. Vi går ind til den gamle borg, eller hvad det nu har været, det er der ikke enighed om. Det første vi mødes af er mange smukke langakset trådspore.

langaksettraadspore

De står og sender dufte ud. Vejret er helt fantastisk i dag, ikke en vind, og solen skinner. Og her lykkes det endeligt at møde den spændende sortplettet blåfugl.

sortplettetblaafugl

Ikke nok med at dens larve er afhængig af at der vokser timian, dens videre liv tager myrerne sig af. Larven lader sig dumpe ned, når den når en vis størrelse, efter et par hudskifter. Så kommer der forhåbentlig en myre eller flere forbi, af arten rød stikmyre, Myrmica sabuleti. De slæber larven hjem i tuen, de tror den er en myrelarve, den lugter lige sådan. Hjemme i tuen lever den af myrelarver, kan nå at spise mange hundrede inden vinteren.

sortplettetblaafugl

sortplettet

Tilbage på parkeringspladsen møder vi både markperlemor-sommerfugle og helt nye kejserkåber

Vi beslutter at tage syd på for at se lidt mere på Stora Alavar, nu det er blevet så godt vejr.

Vi tømmer tanke i Resmo, og drejer ind på en af tværvejene, kører ud til en parkeringsplads der ligger lige overfor vejen ned til Frösslunda.

udsigt

Vi går en tur ud på alvaret og møder flere sommerfugle, blandt andet denne marksperlemorssommerfugl

Markperlemor

Vi spiser mad da vi kommer tilbage, og beslutter at her kan vi godt overnatte.

Solnedgangen er både smuk og dramatisk at skue

solendgang

På vejen hjem mod Danmark laver vi nogle stop her og der. Et sted møder vi en del af dem her, mørk pletvinge er det vist.

morkpletvinge 12-07-2015 10-38-56

Da vi holder middagspause et andet sted lykkes det at møde en enkelt sortåret hvidvinge

hvidvinge

Kommentarer