Forår i Holland 2016

 

Ned og møde foråret i Holland.

Den 14 april.

Vi kommer lidt sent afsted, da jeg lige skal holde foredrag om Mega Motor Tour 2014 inden vi kan køre.

Over Storebælt, videre ad motorvejen, som vi så bliver trætte af da vi havde passeret Odense. Derfor fortsætter vi ad den gamle hovedvej til Middelfart, hvor der bliver holdt en kaffepause. Over den gamle og velkendte Lillebæltsbro. Via Kolding og de andre mindre byer til Aabenraa. Derfra over grænsen til Tyskland. Hvor der i øvrigt ingen grænsekontrol er. Derfra ret mod den gamle danske by Rendsburg, hvor vi ved 19.30-tiden finder en gratis camperplads, her vil vi tilbringe natten.

Her er meget fredeligt, pladsen ligger i noget der ligner et villakvarter. Her er kun to andre husbiler. Det er et svensk par og en enlig irsk herre. Irerens bil har set bedre dage, den er holdt sammen af gaffatape flere steder.

15 april

Vi forlader Rendsburg om formiddagen. Det har været en fredelig nat. GPS’en er sat til den korteste rute. Det giver en del sjove veje, Flere som minder om dem vi oplevede i Kazakhstan for et par år siden.

Undervejs ser vi et par storke flyve forbi. Besøger et dige langs Elben, her går masser af får og græsser.

digegt

Ved Glückstad tager vi færgen over Elben , og holder middagspause på den anden side.

Vi handler lidt i en Aldi, og finder en drikkevarebutik ved siden af.  Kl 16.30, eller deromkring, møder vi et skilt til en camperplads. Vi drejer ned og ser den an. 4 € er jo ret overkommeligt, så vi bliver. Her er mulighed for tømning og nyt vand. Byen hedder Hemels.

En flink dame kommer og opkræver de 4€ for natten fra alle 12 campere som holder her. Vi får en fin kvittering.

 

16 april

Vi kommer op lidt tidligt, før syv. Får lidt kaffe, og kører hen og tømmer tanke. Der er ikke drikkevand i standeren her, hvor der er, finder vi ikke ud af.

Vi tager de små veje mod Holland. Gpssen har det lidt svært ind i mellem med at finde satellitter. Vi kommer ind igennem flere byer, ad små snoede veje, og heldigvis også ud igen. Vi nyder det flade landskab. Der er dyr på markerne, en enkelt stork ser vi også.

bykanalgt

Som vi kommer ind i Holland bliver her mere og mere grønt. Bøgene er nyudsprungne, rapsen blomstrer. Foråret er kommet til Holland.

Vi finder en gratis camperpplads i Mijdrecht på Ronde Weg. Her er intet, men fredeligt, kun et par hundeluftere.

En lille tur rundt i byen.

vippebrogt

Om aftenen dukker der flere biler op med unge mænd. De står blot og snakker sammen, og ryger en masse smøger. Ved sengetid ankommer en mindre camper, som overnatter samme sted.

 

17 april

Vi har bare 25 km til Leiden, hvor der lige inden for voldgraven er en plads vi kan holde på. På vejen kører vi forbi den ene mark efter den anden, med blomstrende hyacinter, påskeliljer og nogle hvor tulipanerne lige netop er begyndt at vise farve.

hyacintmarkengt

Her i Leiden er foråret rigtig slået igennem. Lindetræerne står med lysegrønne blade, kastanjerne er ved at skyde lysene i vejret. Vi går en tur i i ”Hortus Botanicus” Hollands ældste botaniske have. Det koster lidt euro at komme ind. Der er masser af blomster i drivhusene. Herunder en de er meget stolte af, nemlig jaderanken, Strongylodon macrobotrys. En særpræget farve, må man sige.

jadeblomstgt

Ellers er der især orkideer. Her en Coelogyne pandurata

coelogynepanduratagt

Udenfor er der fuld knald på alle løgplanterne.

hotushyacintergt

Og her lidt originale tulipaner.

tulipanergt

Jeg er heldig at se en biavler der er i gang med at ordne bikasser. Han giver en lille snak om bierne i botanisk have. De har syv bifamilier, men de står hvor publikum ikke kommer. De ønsker ikke hysteriske folk der tror bierne er farlige.

Lidt senere kommer vi forbi en stadeplads hvor der står gamle halmkuber – med bier! Det er kuber som ligner dem som var i haven i 1500’tallet. Dengang var det overgartneren som havde dem. Han var i øvrigt den som skrev den første bog om biavl i Holland.

Bikuberne har været her siden 1595.

kubebistadegt

 

Efter middag går vi en længere tur i byen. Vi ser de smukke kanaler, spiser is osv. Et sted ligger gamle kanalsejlere.

Kanl med vindmolle og vippebro

I Leiden ser vi flere alexanderparakitter som flyver rundt i byen. De lever åbenbart frit her i byen. Her sidder en i en ny-udsprungen blodbøg.

Alexanderparakit

Der er gratis wifi på pladsen vi holder.

18 april

Vi begynder hjemturen. Først ud forbi de smukke løgmarker.

Og vi ser rigtig mange af dem på vejen op mod Zeuterdæmningen. Selv helt oppe ved dæmningen ligger store blomstrende marker. Middagspausen holdes ude midt på dæmningen. Og så drager vi videre. Vi havner i en lille by, Bad Nieuweschans som ligger på grænsen til Tyskland. Her er en gratis plads vi kan holde på. Her er to campere i forvejen, begge hollandske, senere ankommer en svensker. Vi finder en dårlig internetforbindelse.

19 april

I dag er vejret noget bedre i forhold til i går. En køredag med kursen hjemad. Vi beslutter at drage over Elben syd for Hamborg. Så håber vi at slippe fri af al trafikken igennem den. Det ser ud til at det lykkedes. Vi kommer over floden lidt nord for Lüneburg. Kører ad de små veje nordpå, til vi synes der har været kørsel nok. Vi finder en plads i Bad Oldesloe, som desværre er fuldt optaget. Heldigvis er der p-pladser nok ved siden af. Der er 3 timers parkering i mellem 8 og 18, så her kan vi sagtens holde til i morgen tidlig. Her er tømning, men intet vand.

20 april

Videre nordpå, op mod grænsen. Over syd for Tønder, ingen grænsekontrol over hovedet? Den tales der ellers meget om for tiden. Vi trænger til afslapning, så diget ved Mandø får et besøg. Vejret er flot, og vinden tager det lige så roligt som os. Derfor beslutter vi os for endnu en overnatning med udsigt til Vadehavet.

mandosolnedganggt

 

Kommentarer