Juniblomsterbilleder

 

Juni er den første rigtige sommermåned, selv om den ikke altid lever op til forventningerne. Det er måneden hvor mange urter blomstrer, især de flerårige – stauder kalder havefolket dem. De smukke gule vandiris står i fuldt flor ved de små vandløb, og ofte langs de lidt større åer, der hvor grødeskæringen ikke er for voldsom.

Ude i de små søer, eller de lidt større men lavvandede, der blomstrer nøkkeroserne med deres store flotte hvide flydeblomster.

Lidt inde på engene er skov-galtetanden med sine røde symmetriske aks af blomster til at finde.

Næsten samme farve har trevlekronerne, de ynder også de lidt fugtige enge. De kan let forveksles med bakkenelliker, men de gror slet ikke på så fugtige steder. Smukke er de i hvert fald.

Næsten samme steder ynder de smukke orkideer: majgøgeurt at gro, de er også i fuldt flor lige nu, men det varer ikke længe før de er kraftigt på retur.

Lidt længere inde i landet, der hvor der er lidt mere tørt, kan du være heldig at møde denne smukke blomst. Men pas på, den er smuk, men farlig. Sort natskygge er dens navn. Alt på planten er dødeligt giftigt

En anden plante som kan lide at gro hvor der er forholdsvis tørt, eller endda hvor der er rigtig tørt, det er stor skjaller. Den er også lidt lumsk, den nasser nemlig på de andre planter som gror omkring den. Halvnasser er vel nok mere rigtigt, den snylter kun delvist på de omgivende planter.

Alle ovenstående planter mødte jeg i går på en kort tur i nærområdet ikke langt fra Kongskilde Friluftsgård, her ved Sorø

Kommentarer