Kazakhstanturen 2014 – 2, Moskva til Kazakhstan

Fortsættelse her fra

 Moskva til Kazakhstan

12 august

Vi forlader Moskva og kører derudaf mod øst. Efter omkring 100 km er byen helt slut, men vejen er super fin. Vi kommer igennem flere byer, store og små. Gamle træhuse, blandet med nye etageejendomme, isprængt gamle etagebyggerier fra kommunismens tid. Her er lidt af hver.

lejligheder

Langs vejen er der masser af boder, hvor de lokale sælger løg, kartofler, æbler osv. Vi stopper og køber lidt hvidløg. Kartofler og tomater sælges kun i spandevis, så vi deler lidt indbyrdes.

vejhandler

Et andet sted stopper vi og køber vandmelon, 5,50 dkr stk! En honningmelon må vi betale hele 16,55 dkr for.

Det kniber med at finde en overnatningsplads, men til sidst lykkes det, ikke langt fra en flod, det er vist Volga. Ved byen Kostroma.

indkorsel

Et par ældre gutter parlamenterer livligt, og dirigerer os på plads, så tæt som muligt, så vi ikke fylder hele indkørslen

Vis stort kort

Vi går ned til floden, det er tilsyneladende et feriested vi er havnet på. På vejen ned mod floden kommer vi forbi en lille flok mennesker der sidder og synger russiske sange, med harmonikamusik til, utroligt hyggeligt.

Senere, da det begynder at mørkne dukker en lokal op, han vil vise os noget vi skal fotografere. Det er træskulpturer som står rundt i parken. Vi ender i receptionen i noget der vist er et hotel, her er et kæmpe træskærerarbejde. Volga, Ruslands moder, er temaet, og sørme, et vikingeskib viser sig på floden. Billedet forstiller 1152, byen Kostromas grundlæggelse, tror jeg.

traerelief

13 august

En lille morgentur i området forbi en række småhaver. Grøntsager og frugt, mest æbler, dyrkes intensivt derinde. Et par hunde fortæller at her skal man ikke ind. Det er ellers ikke mange hunde vi har set her i Rusland.

haver

Vi fortsætter med en køredag, videre mod Jekaterinburg. I dag er vejen knap så god, mange steder må vi nøjes med 50 i timen, så bumlet er den.

Vi ser mange smukke huse undervejs, nogle er meget forfaldne, men mange er velholdte, smukke træhuse med smukke udskæringer omkring vinduer mv.

Bemærk de gule gasrør, der bor sandsynligvis nogen i huset på trods af hullet i taget
Bemærk de gule gasrør, der bor sandsynligvis nogen i huset på trods af hullet i taget

Mindesmærker ser vi alle vegne

tankminde

Det bliver  varmt i løbet af dagen, så tiden i bilen er dejlig på grund af airconen. Herinde kan vi få en frisk brise og holde temperaturen under de 30. Ude er der omkring 30-35 grader og solen bager ned

Kirkegårde er også specielle herovre.

kirkegaard

En anden speciel ting i Rusland er at rastepladserne, det vil sige, de fleste, har en rampe man kan køre op på, hvis noget er galt med bilen. Det benytter vi os af, da en af bilerne har et løst skjold under motoren.

moskva-Sharya

Langs vejen er der utroligt mange som sælger bær og frugt, på dagens stykke er det mest blåbær og tyttebær, men også æbler. Det er mest kvinder som sidder langs vejkanten med deres små spande, de fleste med ryggen til vejen.

Vi finder vores overnatningssted uden for en lille cafe, hvor vi spiser vores aftensmad inde, så må vi holde på pladsen hele natten.

Vis stort kort

14 august

En masse regn i nat, men ellers endnu en køredag. Der er ikke meget at berette, bortset fra at vejen nu igen er blevet nogenlunde, kun få strækninger er den bumlet, men huller skal man hele tiden holde øje med. I går var vejen så dårlig at enkelte af de kvindelige deltagere ville finde en anden vej mod Kazakhstan. Vi er ellers ikke uforberedte på dårlig vej, det er et emne vi har snakket om på hvert møde forud for turen.

For en gangs skyld ser vi noget moderne landbrug langs vejen, flotte staldbygninger, og ukrudtsfrie kornmarker, og bygmarker, som vi ellers ikke har set før herovre.

bygmark

Vi kører ind i byen Kirov, i håbet om at finde et supermarked. Det lykkes ikke helt, men vi møder igen den russiske hjælpsomhed, et sted vi skal til venstre, kører en russer ud og blokerer trafikken, så vi alle kan komme videre.

Vi holder frokostpause lige i udkanten af byen, tæt ved en kirkegård. Det er et særpræget sted. Gravsten med billeder af de døde, en bænk og et bord, så de pårørende kan sidde og spise ved graven. Som i øvrigt er fyldt med plastikblomster og meget ukrudt.

kirkegaardplads

Nu vi er ved de døde, så er der langs vejene mange steder hvor der står kors med blomster ved, andre steder står der deciderede gravsten, nogen gange endda indhegnet af smedejernshegn. Folk der er døde i trafikken, går vi ud fra.

mindepladsvejvejen

Det lidt koldt i dag, kun 22 grader. Det føles faktisk lidt koldt, nu vi er vant til temperaturer over de 30.

Vi fortsætter ud mod øst og finder en skovplads ved noget vand, hvor vi kan holde for natten. En russer der kan engelsk kommer forbi, og udveksler lidt ord, forærer os en 2 liters øl og en stor vandmelon.

15 august

Vi har nu stillet uret et par timer længere frem, så vi nu er 4 timer før jer derhjemme. Det er endnu en køredag uden de store overraskelser. Vejene er ok, men vi skal hele tiden se efter dybe huller, så lidt slalomkørsel bliver det til. Her begynder at bliver mere bakket, så vi får nogle flotte syn ud over sletterne.

Vi har undret os, for der skiltes når stigningerne er over 4%, men vi har fundet ud af årsagen. De gamle sovjetiske lastbiler kan ikke trække så godt, så de skal advares i tide. De oser som kørte de på kul, men stille og roligt kommer de op.

fireprocent

Vi kører ind i byen Perm for at handle. Ved den parkeringsplads vi vælger, dukker en russer op, han kan tale lidt dansk! Han har boet to år i Hillerød.

Vi finder en skovplads vi kan sove på noget uden for byen.

Vis stort kort

16 august

Det føles lidt tidligt, nu de to timer pludselig er væk. Men vi fortsætter ud af vejen, nu med kursen sat mod ”Perm 36” En gulag arbejdslejr fra kommunismens tid, faktisk den eneste der endnu findes nogenlunde intakt.

kgbovervagning
KGB kan sidde deroppe og se hele lejren

Det er en meget rørende oplevelse at se lejren. Guiden kan lidt engelsk, nok til at vi forstår rædslerne. Han har selv mistet sin far og flere brødre i lejren, så han ved hvad han taler om. Lejren har fungeret helt op til i halvfemserne.

Det er uhyggelige forhold de indsatte har levet under. Mad nøje afmålt efter kalorier, sovebarakker med køjesenge, kun af brædder, ingen madras. Visitering flere gange om dagen. Hårdt arbejde dagen lang, osv. Her i området kan der blive koldt om vinteren, helt ned til minus 50 grader. Så de har frosset meget om vinteren.

celle

Besøg af slægtninge kun under overvågning af en officer, som sad på en stol og hørte samtalen, som kun måtte foregå på russisk. Hunde løb i en løbegang udenfor hegnet, derudenfor gik bevæbnede vagter. Der var vagter i tårne i alle hjørner af lejren osv.

En meget tankevækkende oplevelse at se… Tænk lige over hvor onde mennesker kan være mod hinanden, blot fordi de tænker lidt anderledes!

Lidt fra lejren holder vi frokostpause, så sker miraklet, en ”svalehale” dukker op. Nu er dagen reddet.

svalehale

Omkring 100 km fra Perm 36, når vi frem til noget der hedder noget med Kungur Ishuler. Her på p-pladsen vil vi bo i nat, og se ishulerne i morgen.

Vis stort kort

17 august

En dejlig nat på en fredelig plads af asfalt. Det har tordnet i nat, og regnet kraftigt. Vi står op til 19 grader. Men det ændrer sig, vi går en tur i grotten. Herinde er der omkring plus to grader, det første stykke ind er der imidlertid frost, her er is på alle klipper over os. Den kolde vinter her i området gør, at der er permafrost, når man kommer langt nok ned i jorden. Derfor holder klipperne her i hulerne sig frosne stort set året rundt.

kunguricecave

Turen er ca 1,5 km lang, vi er så langt inde i bjerget at der er 80 m klippe over os. En venlig russisk lærer fortæller os hvad guiden beretter. Man kan ikke komme ind uden en lokal ledsager. Besøget derinde dybt i bjerget tager et par timer.

Så drager vi mod Jekaterinburg på den anden side af Ural. Vejen er god, det er E22, men den er også ret spændende.  Russerne er meget venlige i trafikken, men utrolig hensynsløse over for dem selv. Overhaler på de mest hasarderede måder, lægger sig tæt på forankørende etc. Det oplever vi i dag flere gange. Det er ikke sjovt med en stor lasbil som ligger 2 m bag, og drøner afsted. Eller en der overhaler og lige når at komme ind foran en. Det har vi set i dag, ca 30 cm mellem lastbil forfra, og 30 cm foran os for at komme ind foran at køre.

Men ved de mange politikontroller, da køres der pænt.

politikontrol

Vi holder ved en af de mange som sælger honning, og køber en del. Prisen er 300 rubler for 0,5 kg, = ca 50,-kr, så honning er ikke billigt her.

honningogkanteraller

Det gule i spandene er kantareller.

Vi holder en kort pause ved en kafe ude på landet. Den er indrettet i en gammel togvogn.

kafevogn

Bemærk brænderøgen op ad skorstenen.

Vi er nu på en plads ved et hotel få kilometer før Jekaterinburg. Her bliver vi et par nætter. Måske vi får rigtigt internet, lige nu duer det ikke, sådan er det herovre. Nu er temperaturen heldigvis steget til 28 grader.

Vis stort kort

18 august

Det lykkedes med net, så nu er de sidste billeder kommet på. Ellers en afslapperdag i moderate temperaturer, kun lige omkring de 20 grader ved middagstid.

Vi spiser på restauranten, T-bone, skulle det være. Det ligner også, men hold da k.., den ko det kommer fra har mindst fået 21 kalve, er der almindelige enighed om. Sejere oksekød har jeg aldrig fået før. Men gennemstegt det er den, hård som et bræt.

19 august

Vi forlader igen vores plads ved hotellet. Og kører de godt 30 km ind til det sted Zaren, og hans familie, blev smidt i jorden efter deres henrettelse. Herunder ses hullet de blev fundet i.

zarensgrav

Det er en noget mærkelig oplevelse. Hele familien er nærmest blevet helgenkåret. Der er bygget kapeller og kirker omkring det sted de blev fundet. Kvinder kommer ikke ind iført bukser eller uden tørklæde. Mænd er heller ikke velkomne hvis de er i korte bukser. Her under Zarens børn som helgener.

zarensborn

Der står en mand og uddeler skørter samt tørklæder til mænd og kvinder der ikke overholder dresskoden. Men deres toiletter er en særlig oplevelse.

skidehul

Efter besøget på gravpladsen kører vi ind i Jekaterinburg. På vejen derind, i en af de ydre byområder, går der løse køer i vejsiden.

Vi kører ind til ”Blodkirken”. Den ligger på det sted hvor den bygning lå som Zaren med familie blev henrettet i kælderen af.

church-of-blood

Her er dresskoden knap så streng, kun tørklæder over kvindernes hår, men tilgengæld fotoforbud. Desværre får jeg det først at vide da det første billede er taget.

inside-church-of-blood

Det er noget underligt noget med den Russisk Ortodokse Kirke, det er som om den driver plat på den begivenhed. Zaren var jo ikke meget bedre end andre enevældige, slet ikke nogen helgen, det er han så nu? Folk tænder vokslys og beder bønner for Zarfamilien.

Her billede ude fra et af forrummene til kirken, en udstilling om Zarens liv, bemærk kontrasten i påklædningen.

nonne

Udenfor er det begyndt at regne, det er heller ikke varmt, kun omkring de 20 grader, her står i øvrigt en tigger.

tiggerekatarinienburg

Vi fortsætter ud af byen, her er tæt trafik, så vi kan ikke holde gruppen samlet, men finder hinanden igen på vejen ud. Turen går nu mod Kurgan.

Vi handler ved vejen, tomater, blomkål, drueagurker, gulerødder, mm har kvinderne til salg. Vi selv handler lidt tomater. Da vi skal tilbage til bilen, forærer den ene af de søde russiske kvinder os et bæger hindbær. Andre får lidt drueagurker. Tænk at folk der har så lidt, som kan se vi har masser, de forærer alligevel gerne den smule de har væk.

vejsalg

Vi oplever også at blive stoppet i en politikontrol. Men da den ene betjent ser danske papirer fra den forreste vogn, så opgiver han, og vi andre slipper uden yderligere tiltale.

Inden vi når til Kurgan finder vi en fin asfaltplads at overnatte på.

20 august

Vi har små 400 km til grænsen til Kazakhstan og vi kan ikke komme over før den 22, så vi har god tid. Derfor kører vi ind i Kurgan for, at handle lidt i et supermarked. På vejen derind kommer vi igennem et stort skovområde som tilsyneladende har været ramt af en stor skovbrand for nogle år siden. De få store træer der står her, er helt sorte på barken.

Vi finder et ret stort supermarked, her kan vi få alt vi ønsker. Her er Haribo lakrids, Tuborg øl, Arla ost, Lurpak smør, og sikkert flere andre danske varer på hylderne. Derudover en masse andre varer fra det øvrige Europa. Tyske øl, franske oste og mælkeprodukter, slik etc.

Men heldigvis også en masse russiske varer. Vi køber lidt grøntsager, noget ost, lidt brød plus nogle andre småting af lokal oprindelse.

butik20august

Efter Kurgan møder vi endeløse hvedemarker. Og de er virkelig endeløse, der er korn så lang øjet rækker, og markerne fortsætter sikkert længere ude bag horisonten. Her er også byg og havre, men hveden dominerer. Enkelte kæmpestore sorte marker er her også, de er nysåede, så en eller anden form for vintersæd kan dyrkes her.

Vi kører lidt af vejen, faktisk ad en som ikke er på vores navigator. Herude finder vi en mindre by, som vi kører lidt rundt i og stopper ved et par frugtboder.

Tilbage på den rigtige vej fortsætter vi ud over Sibiriens skovstepper, det er jo faktisk Sibirien vi har kørt i de sidste par dage. Endnu en gang bliver en bil stoppet af en politikontrol. Denne gang fordi en vigepligt blev overset.

politikontrolen

Her er ude meget fladt, og sumpet over mange kilometer, men til sidst finder vi en plads at overnatte på. Her er mange myg, men til at holde ud. Der er blevet varmt i løbet af dagen, dejligt efter de sidste dages kulde. Her til aften er temperaturen oppe på 26 grader.

21 august

Hold da kæft der er mange myg her ude på steppen. Morgenmødet, som vi plejer at holde inden afgang, bliver udsat til senere på dagen, man kan ikke være ude. Det er værre end oppe i de svenske skove.

Vi kører de sidste 150 km til grænsen til Kazakhstan, holder en lille pause ved et bilværksted, et meget ydmygt værksted.

mekaniker

Rødstensbygningen er toilet, det er værkstedet der ligger bag. Ovenpå bor mekanikeren i det lille hus med P’et på.

Vi fortsætter og holder nu her foran grænsebommen, på en lille parkeringsplads i ca 32 graders varme. Vi kan først komme over i morgen, vores visa gælder først fra den 22 august.

graensekazakhstan

Fortsætter her

Kommentarer