Fortsættelse af rejsen herfra
Onsdag 5 juni
Har vist helt glemt billeder af morgenudsigterne, her er dagens.
I dag vil vi studere det rigtige Alvar, er vores beslutning, så det går syd på. Undervejs gør vi holdt ved Karums Alvar. Her er en gammel gravplads fra ældre jernalder. Blandt andet en skibssætning og flere stenrøser.
Men også mange blomster på den tørre alvarjord. I sær ”krutbrændere”, som vi efterhånden kalder de orkideer vi på dansk kalder bakkegøgeurt. Det svenske navn passer altså bedre til dem, synes vi, de ligner lunter med ild i den ene ende. Faktisk er deres latinske navn også en henvisning til en lunte.
Ölands solvenda er her mange af – i fuldt flor. En plante som er endemisk på Öland, den findes kun her.
Kugleblomst blomstrer her også, den er ligeledes unik for Öland, men den vokser dog også i det sydlige Frankrig og Spanien.
Ved Halltorps Haga går vi en tur ind i naturområdet. Her bør der være fruesko og måske lidt eghjorte. Vi ser ingen af delene, men lidt gøgeurter vokser der da under de gamle træer. Stedet bærer præg af at være meget besøgt.
Halltorps Haga er fyldt med gamle egetræer, levende og døde.
Vi fortsætter, efter en tankning i Färjestaden, ned til Eriksøre Alvar. Her er en god stor parkeringsplads. Men også her er der mange besøgende, det ses på vegetationen inde på alvaret. Det hele er godt slidt, men alligevel er her mange smukke orkideer. For første gang på denne tur møder vi hyldegøgeurt, eller på svensk, Adam og Eva. Svenskere kan noget med navne til planter, igen er deres navn bedre en det danske, vi kalder den for hyldegøgeurt. Adam og Eva optræder for det meste i to forskellige farver, en rødlig og en gul. Der er dog også mange mellemformer, men generelt kun de to. Nu er de godt nok på deres sidste, så det er rent held at der stadig er enkelte som blomstrer.
En spættet bredpande opholder sig her langt inde på dette flade alvar. Det er første gang jeg ser sådan en.
Også en okkergul pletvinge dukker op. Men ellers er her ikke mange insekter lige nu. Vejret er ellers flot, en stille vind og højt solskin, temperatur omkring de 20, det fås vist ikke bedre i begyndelsen af juni.
Vi plukker lidt purløgsblomster fra de mange ölandspurløg som er mange steder. De pynter på sildemaden, det er at spise den lokale natur.
Nu vil vi en tur i Naturbokhandlen, en nyudgivet bog om Ölands orkideer bliver indkøbt. Herefter havner vi ude på en af tværvejene på Stora Alvar. Her finder vi stor sandlilje, flere kugleblomst, kattefod i mængder, og en enkelt ægbladet fliglæbe.
Plus en masse Adam og Eva, og andre gøgeurter.
Vi beslutter at bliver her for natten, hygger med musik og læsning af den nye orkidebog. Inden sengetid får vi besøg af samtlige køer på alvaret, der står pludselig en stor flok og glor ind på os.
Torsdag 6 juni
I dag bliver vi ved Stora Alvaret. Der er meget fascinerende her ved de store flade vider. Somme steder er her helt gult af de mange ölands solvenda, de giver den store flade et smukt udtryk. Vi går en lang tur ind i ødet. Et godt stykke inde finder vi flere steder hvor Adam og Eva står, men desværre er de godt og vel færdig med at være smukke. Nogle få ”Majviva”, eller på dansk: melet kodriver, dukker også op på nordsiden af enkelt af de mange lave enebuske.
Her inde er der masser af de smukke fjeldnelliker. En plante som ellers kun vokser meget langt mod nord. Öland er et sted hvor planter fra både det sydlige Europa og det nordlige Skandinavien mødes.
Alvaret er ikke noget frodigt sted – eller – det er det på sin helt egen facon. Der er ikke mange planter som er ret høje, men der er masser af dem, og når de blomstrer, så gør de det til overflod. Gule flader af solvenda, lilla flader om en lille uge af ölandspurløg, osv. Frodigt er her egentlig ikke, for om en god måned er her knastørt, til den tid er alle farverne falmede.
Dagens køretur er på bare 500 m, til en anden p-plads. Her holder 4 husbiler i forvejen, svenskere. Igen en lille tur ind i ødemarken. Her møder vi lidt gøgeurter som lige er sprunget ud, nu er næste hold i gang.
Her er masser af dværgblåfugl, de hygger sig i de mange fältvedel, tænker de yngler i dem. Hjemme bruger dværgblåfuglen også nogle ærteblomstrede planter som vært for deres larver.
Henne ved et mindre lavvandet område opdager jeg endnu en ægbladet fliglæbe, jeg har ledt efter den.
Der er ikke mange sommerfugle, kun en del okkergul randøje, men vi møder en enkelt tidselsommefugl, et pænt eksemplar. Og så dukker endnu flere orkider op, De er vist lige sprunget ud i dag. Varmen har sat gang i flere blomster, op til 22 grader. Solen har skinnet hele dagen, og vinden er stille, rigtig alvarsommerdag.
Fredag 7 juni
I dag går turen hjemad, vi starter tidligt, vil gerne være hjemme før myldretiden begynder. Der sker ikke så meget på hjemvejen, bortset fra at vi møder en enkelt dansk autocamper på vejen ved Bromölla.
Vi kører lidt forkert et sted, og får umiddelbart en forkert pris på Öresundsbron. Heldigvis vil bizzen heller ikke virke denne gang , så vi får personlig betjening, og den rette pris. Det er første gang vi oplever fejlforhøjet pris. Fremover bliver vi nok nødt til at benytte de manuelle baner.
Bizzen kan vi bytte på Storebælt, næste gang vi skal den vej.