Traneland 2014

Det er to år siden vi sidst, var oppe og se de mange traner, der samler sig ved den sydlige bred af Hornborgasjön, som ligger mod nord i Västra Götaland, Sverige. I år vil vi gentage besøget.

Søndag 23 marts

Det er måske lige tidligt nok vi begiver os mod Hornborgasjön for at se de tusindtallige traner, men arbejdslivet sætter stadig sine begrænsninger. Der er dog udsigt til rigtig mange traner alligevel, over 10.000 er der talt i går. Så mange har der aldrig været så tidligt før.

Vi kører tidligt hjemmefra. Efter at have fået en Bropasaftale med Øresundsbron, bliver det nok fremover den vej vi tager til Sverige. Morgenmaden indtager vi lige ovre på den anden side.

Derefter fortætter vi ad motorvejen, selv om vi egentlig hellere vil være fri for den slags. Derfor stiger vi også af igen ved Ljungby, og tager de mindre veje nordpå. Vi kommer blandt andet forbi stedet hvor Metallica forulykkede med deres bus. Her døde  Clifford Lee Burton.

Cliff-Burton

Vi laver en mindre omkørsel, som resulterer i at vi havner ved Naturreservatet Store Mosse. Her må vi tilbage en anden gang mens det er sommer.

Efter en kop eftermiddagskaffe  fortsætter vi og havner ved en lille by der hedder Hulared. Her finder vi en badeplads, den vil vi overnatte på. Lige inden det bliver mørkt, flyver en flok traner hen over os, omkring 50 er der. Her er meget fredeligt.

Hulared

Vis Overnatningsteder på et større kort

Mandag 24 marts

Vi har sovet godt, ikke en lyd har der været. Det er tåget her til morgen. Nu gælder det Hornborgasjön. Det er stadig tåget da vi når herop, så vi beslutter at tage ud til Naturum Hornborgasjön først.

Naturum Hornborga

Vi bruger et par timer med at vandre lidt rundt. Her er ikke meget at se på, kun lidt gæs, blishøns og lidt andre fugle.

gæs

Det begynder at lette lidt på tågen, fornemmer vi, så vi kører ned til Tranedansen. Vi lander her lidt før middag. I år kan parkeringsautomaten tage Visakort mf, så det lykkes at få en billet, 100,- SEK pr dag. Vi er heldige at få en plads næsten på toppen af Udsigten. Her kan vi sidde inde i varmen og se direkte ned på tranerne der lander.

tranelanding

Efter frokosten går vi en tur op til turisthytten, det er her oppe vi kan komme tættest på tranerne. Mens fotoapparatet er på overarbejde, henvender en dansktalende kvinde sig, hun er snakkelysten. Har boet i Sverige siden sin 18 års fødselsdag, hun er over de tres. Men det danske sprog har hun ikke glemt.

traner

Her er mange andre fugle end traner, for eksempel sangsvaner.

Sangsvaner

Og forskellige andre fugle, (tryk på billederne for at se dem i stor størrelse)

Det er åbenbart et sted man falder i snak med fremmede, en svensk herre skal lige ha’ lidt råd om fotografering lidt senere på aftenen, da jeg står og forsøger at fotografere de flyvende traner. Traner er meget trofaste over for deres partner, som regel følges de ad to og to når de ankommer.

tranepar

Ikke alle traner forlader pladsen inden det bliver mørkt, så der er en skrålen fra dem det meste af natten. Her holder også mange autocampere, men de larmer stort set ikke.

husbiler

Tirsdag 25 marts

Det er koldt her til morgen, minus 2,4, der er rim på græsset, men meget klart vejr. Der er meget larm fra tranerne meget tidligt, så vi kommer op før solen rigtig er kommet frem – heldigvis. Det er meget smukt med de sorte silhuetter af traner, der flyver til ude fra søens vand.

tranersolopgang

Solen står op til en næsten skyfri himmel. Der er kun en smule tåge ude over søen. Stille vejr er det også. Nu vælter det ind med traner ude fra søens sikre  vand.

morgenindvandring

Du får lige lidt flere morgenbilleder. Tryk dem op i stort, de er meget smukke.

Et kort øjeblik oplever vi et særligt skyfænomen, nogle såkaldte Kelvin-Helmholtz bølger

Kelvin-Helmholtz-bolger

Vi beslutter at begynde hjemturen. Ofte havner vi på længere grusveje, der er så hyggeligt derude på landet i Sverige.

grusvej

Vi havner igen ved Store Mosse. Nu er det overskyet, og der er en hundekold vind fra syd. Vi går ind til Naturrummet, men efter at ha ‘ set ind ad døren, beslutter vi os for at gå ud til fugletårnet i stedet. Her er der endnu mere koldt, vinden bider. Det bliver hurtigt retur.

Efter en længere tur ad de små veje, havner vi i en by der hedder Lidhult. Handler lidt i Ica, og finder en badeplads, Lidhult Beach, står der på et skilt, her vil vi blive i nat. Det bliver regnvejr inden vi kommer i seng. Der kommer også flere byger i løbet af natten, det rusker noget i bilen.

Vis Overnatningsteder på et større kort

Vi hilser lige på et par hundeluftere inden vi begiver os hjemad. På vejen oplever vi både regn og slud, ikke det bedste vejr at studere naturen i.

 

Kommentarer